متقاعد سازی در سخنرانی

متقاعد سازی در سخنرانی

هدف از متقاعد سازی در سخنرانی ، متقاعد ساختن مخاطب است و قصد دارد با ارائه دلیل و شواهد مخاطب را مجاب به انجام کار و یا گرفتن تصمیمی نماید. هدف از آن القاء اندیشه، راضی کردن و ایجاد تمایل به انجام کاری، دانستن چیزی و یا داشتن طرز فکری است که شما انتظارش را دارید.
این نوع سخنرانی تلاشی است برای تغییر و اندیشیدن بر اساس دیدگاه شما.

فرآیند متقاعد سازی در سخنرانی چگونه صورت می گیرد؟

فرآیند  متقاعد ساختن بسیار پیچیده و بحث برانگیز است و بیشتر جنبه روان شناسی دارد. در این نوع سخنرانی هدف تغییر باور و نگرش افراد با دادن اطلاعات درست، تفسیر، توجیه و ارزیابی مشخص می باشد.برای هر تغییر و اقدام عملی ابتدا درک و پردازش کامل آن موضوع مهم است.مخاطب ابتدا باید اهمیت موضوع و چرایی آن را درک کند و قانع شود که چرا تغییر لازم است، در غیر این صورت گامی برنمی دارد.

مسلما قانع کردن شنونده و مجاب نمودن او در برخی مواقع کاری دشوار است و نمی توان به راحتی به این مهم دست یافت.
در برخی مواقع شما با موضوعاتی مخالف با ارزشها، تمایلات، گرایشها و یا اعتقادات شنوندگانتان مواجه می شوید که مقاومت آنان در برابر  متقاعد شدن را افزایش داده و وظیفه شما را بسیار مشکل می سازد.
به عنوان مثال توضیح و آگاهی دادن به زنان شاغل در خصوص نقش مادر در تربیت فرزندان و تاثیرات آن بر شخصیت کودک در بزرگسالی، بسیار آسان است(سخنرانی اطلاع رسان) ولی متقاعد سازی در سخنرانی آنان به اینکه باید وقت بیشتری را در منزل صرف مراقبت و تربیت فرزند خود کنند، کار دشواری است.
متقاعد سازی در سخنرانی در متقاعد کردنگروهی از افراد به اینکه به کاندیدای مورد نظر شما رای دهند ممکن است به راحتی میسر نشود.
در جلسه ای دلایل کاهش فروش محصولات شرکتتان را بررسی کرده و راه حل هایی ارائه میدهید و با روش های مختلف سعی میکنید کارمندان خود را ترغیب کنید که لازم است برای رهایی از بحران با شما همکاری نموده و به روشی که شما پیشنهاد می کنید عمل کنند.
یا در سمیناری با موضوع خشکسالی کشاورزان را مجاب می کنید که با کاهش سطح زیر کشت برنج و جایگزینی محصولاتی که نیاز کمتری به آب دارند، به حفظ ذخایر آبی و سفره های آب زیر زمینی  کمک کنند.
در مثال هایی که در بالا ذکر شد ممکن است قسمتی از مخاطبان با شما موافقت نمایند و افرادی هم صحبت های شما را نپذیرند و یا حتی از دستتان عصبانی شوند.
سخنانتان ممکن است از نظر برخی افراد منطقی و قابل تامل قلمداد شود در حالی که مخاطبانی هم باشند که شما را فرد بی منطقی فرض کنند.
مهم نیست که شما در بحث خود کارشناس مجربی هستید و یااینکه چقدر در تهیه متن سخنرانی و جمع آوری مطالب و مستندات تلاش کرده اید و چقدر در ارائه آن تسلط دارید، این را بپذیرید که بالاخره بعضی از مخاطبان ممکن است با شما موافق نباشند.
با وجود اینکه این نوع سخنرانی دشواری خاص خود را دارد، اما بدین معنی نیست که متقاعد ساختن کاری نشدنی و محال است بلکه باید اصول متقاعد سازی را رعایت کرد و واقع بینانه به آن نگاه کنید.
نباید انتظار داشته باشید در پایان سخنرانی شما زنان شاغل کار خود را ترک کرده و در خانه بمانند و به تربیت فرزندان بپردازند و یا کشاورزانی که چندین سال است برنج کشت می کنند به یکباره به کشت محصولی دیگر راضی شوند. و در پایان سخنرانی با موضوع گیاه خواری، افراد گوشتخوار به یکباره گیاه خوار شوند.

متقاعد سازی در سخنرانی یک فرآیند مهم و استراتژیک است

 

همانطور که فرمانده جنگی راهبردی را طراحی می کند که چگونه پیروز میدان شود، شما هم به عنوان سخنرانی که قصد متقاعد کردن مخاطبان خود را دارید، باید راهبردی داشته باشید که بتوانید شنوندگانتان را با خود همراه و موافق سازید.
تشریح فرآیند قانع کردن و اینکه دقیقا چطور اتفاق می افتد کار ساده ای نیست و فرمول مشخصی برای آن وجود ندارد و از آنجاییکه به تغییرباور و نگرش افراد مربوط می شود، عوامل مختلفی در آن تاثیر می گذارند و همانگونه که بیان شد نمی توان انتظار پاسخ واحد را در شرایط مختلف داشت.

پنج مرحله برای توجیه کردن! مؤثر در متقاعد سازی در سخنرانی

با استناد به نظریه مونروئه یکی از اساتید دانشگاه بوردو فرانسه، می توان پنچ مرحله که در توجیه کردن اتفاق می افتد را اینگونه برشمرد:

۱- توجه:

ابتدا باید توجه مخاطبان خود را جلب کنید. در ابتدای صحبت با نشان دادن اهمیت موضوع، سوال تکان دهنده، نقل قول و یا داستان تامل برانگیز و جالب، سعی کنید حس کنجکاوی و توجه مخاطب را برانگیزید.مطالعه  مقاله شروع جذاب به شما کمک می کندکه چگونه اینکار را به نحو مطلوبی انجام داده و شروعی وجذاب برای سخنرانی خود داشته باشید.

۲- ضرورت:

بعد از اینکه توجه شنوندگان را جلب نمودید، باید احساس ضرورت برای تغییر را در آنها بوجود آورید و نشان دهید که در وضعیت موجود مشکلی وجود دارد. این کار باید با دلیل و مدرک انجام شود و حتما دلایل، شواهد، آمار و ارقامی که ارائه میدهید باید مستند باشد. طوری مشکل را برای مخاطب تشریح کنید که واقعا نگران اوضاع شده و منتظر شنیدن راه حل از
جانب شما برای برطرف کردن آن باشد.

۳- رضایت:

حال که شنوندگان شما به ضرورت برطرف کردن مشکل پی بردند، مشتاقانه منتظر شنیدن راه حل از جانب شما هستند. وقت آن رسیده که که برنامه و پیشنهاد خود را ارائه دهید و راه حل خود را با جزئیات بیان کنید.

۴- تجسم کردن:

در این مرحله سعی کنید از مزایای برنامه و راهکار خود بگویید و به مخاطب نشان دهید که اگر به آنها عمل کند چه فوایدی نصیبش می شود و یا با بکار بستن آنها چه شرایط بهتری در انتظارش هست.

۵- اقدام:

وقتی مراحل بالا را به خوبی انجام دادید و شنوندگان متقاعد شدند که راهکار و یا پیشنهاد شما برایشان سودمند است، زمان آن است که آنها را به انجام کاری دعوت کنید. دقیقا آنچه را که می خواهید مخاطبان انجام دهند و نحوه اجرای آن را توضیح دهید. این کار باید واضح و شفاف باشد. به عنوان مثال اگر آنها را قانع کرده اید که بیمه عمر بخرند حتما در انتهای سخنانتان فرمهای ثبت نام را در اختیار آنان گذاشته و  نحوه تکمیل آن را توضیح دهید.

یک بررسی موردی

دکتر کانول (Russell Conwell’s ) سخنرانی مهم خود یعنی (پیمانه های الماس) را دست کم برای شش هزار نفر ایراد کرده است.شاید گمان کنید وقتی سخنرانی ، شش هزار بار یک موضوع را برای سخنرانی ایراد می کند تمام جملات و کلمات را مو به مو از حفظ می شود ولی قضیه چیز دیگری است.دکتر کانول کاملا آگاه بود که ایجاد یک رابطه و ارتباط موفق بستگی به این دارد که شنوندگان خود را بخشی از سخنرانی احساس کنند و با سخنران احساس نزدیکی کنند. به همین علت است که او با زیرکی و هوشیاری و بصیرتی که در مورد طبیع و فطرت انسان داشت و ضمن سعی و تلاش بسیار با آن که برای شش هزار نفر شنونده مختلف صحبت کرد و موضوع اصلی سخنرانی هم همیشه همانی بود که گفتیم ، اما هر گز دو سخنرانیش مثل هم نبود. شما با این مثال متوجه می شوید که باید سخنرانیتان را با در نظر گرفتن یک شنونده به خصوص تهیه کنید؛specialize کردن سخنرانی راز تازگی و جذابیت سخنرانی های کانول است.حالا به قوانین ساده ای اشاره می کنیم که شما با رعایت کردن آن ها خواهید توانست سخنرانی بسیار تاثیرگذار و موثری ایراد کنید و شنونده ی خود را تحت تاثیر قرار دهید.

چند نکته پایانی در مورد متقاعد سازی در سخنرانی

وقتی در مورد موضوعی صحبت می کنید احساستان را در مورد آن برای شنونده بازگو کنید.
در مورد علایق شنوندگانتان صحبت کنید.
شنونده را شریک سخنان خود کنید.
صادقانه و صمیمانه رفتار کنید.
تسلط صوتی ؛ تکنیک های قوی صدا را رعایت کنید.
به صورت کلی دسته بندی فوق را می توان مبنای شروع تمرین ها قرار داد و از جوانب مختلف به آن پرداخت.
البته در نظر داشته باشید که همه ی این نکات را در نظر گرفتن و انجام دادن نشدنی است.
بلکه می بایست در اثر مرور زمان و تمرین بسیار این موارد را آنقدر آرام آرام به کار بست و با چاشنی تجربه آن ها را آمیخت تا نهایتا بتوانید به  یک سخنرانی قابل بدل شوید.

One thought on “متقاعد سازی در سخنرانی

  1. مهدی میگوید:

    بهترین گام برای محقق شدن متقاعد سازی , استفاده از مهارت تعاملی در سخنرانی است , یعنی اینکه شنونده یا شنوندگان هم همزمان بتونن در باره موضوع نظر بدهند و مشارکت فعال داشته باشند.

  2. مهران حسن نژاد میگوید:

    باسلام و درود و خداقوت
    از دیدگاهم خوب حقیقتا تو همین چند ساعت اولی که با سایت شما آشنا شدم و وارد شدم تا این لحظه این چندتا دوره آموزشی رو دانلود کردم بعدش گوش کردم هم اینکه مطالب رو مطالعه کردم جذب و شیفته سایت
    و آموزشهاتون شدم در مقایسه با سایتها و دوره های دیگر آموزشی که تبلیغاتشونو گاهی پیگیری و دنبال میکردم آنچنان تمایلی نداشتم که تو کلاسها چه حضوری و غیرحضوری ثبت نام و شرکت کنم احساس میکردم دوره های آموزشی که برگزار میکنن آنچنان تاثیر گذار و کامل نیست بیشتر حال و هوای جو دادن فقط دنبال اون هزینه بالای آموزش هستن که دریافت کنن در حال حاضر دیدم به وبسایت شما حس و حال خوبیه با دیدگاه‌ها و نظرات مختلفی که داخل سایت هست مرور کردم دیدگاهم فعلأ مثبته چون فکر میکنم آموزش‌های شما با بقیه آموزش سایتهای دیگه متفاوت و نتیجه بخش باشه و خودمو لزوم میبینم که برای ارتقاء ارتباطات و اهداف زندگی بالا بردن عزت نفس و اعتماد بنفس ،قدرت اراده بیان و… آموزشهارو ببینم تا در حوزه ارتباطی و کاری با دیگران حرفه ای بشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *