قوه تمرکز

با توجه به گسترش تکنولوژی و آسان تر شدن زندگی مردم با پدیده ای به نام استرس، اضطراب و انواع بیماری های روحی روبرو شده ایم. هرچند امکانات رفاهی گسترش یافته ولی زندگی مردم آنقدر پیچیده شده که زمینه ی دغدغه های مختلف را در ذهن مردم ایجاده کرده است.

آیا با وجود داشتن یک ذهن شلوغ و ناآرام می توان برای زندگی تصمیم های اساسی گرفت؟ آیا می توان زندگی خود را مدیریت کرد؟

ذهن ما مانند یک حافظه رایانه می ماند که اگر آن را قسمت بندی (پارتیشن) نکنیم ، نمیتوانیم اطلاعات سیستم رایانه خود را مدیریت کنیم.در این مقاله میخواهیم اهمیت وجود قوه تمرکز را برای شما بیان کنیم.

 

مغزت رو بشناس:مغز پیچیده و پر مصرف ترین عضو بدن می باشد،و از هزاران رشته عصبی تشکیل شده است. عملکرد های آن(مغز) بر اعضای دیگر بدن تاثیر مستقیمی می گذارد ،که می توان  تمرکز، خلاقیت، شهود، استدلال و… را از جمله آنها نام برد. قوه تمرکز  یکی از آن عملکرد هایی است که در این مقاله آن را بررسی خواهیم کرد.

 

 

تعریف تمرکز:وقتی شما در حال مطالعه هستید ممکن هست افکار مزاحم زیادی سراغتان بیاید؛ تمرکز، اراده و توجه شما را در یک سو به کمک هم می آورد ، تا در هنگام مطالعه دچار حواس پرتی نشوید. می توان نتیجه گرفت قوه تمرکز ، یک قابلیت ذاتی نیست که همه افراد آن را داشته باشند، بلکه مثل یک فردی است که با تمرین مداوم ورزش بدنسازی خوش اندام می شود(قابلیت اکتسابی دارد).

اگر دچار عدم تمرکز هستید، ممکن است علایم زیر را دشته باشید:

فراموش کردن زیاد اشیاء شخصی

کم تر شدن توجه فرد به محیط اطراف

ضعف در تصمیم گیری

تکرار اشتباهات سهل انگارانه

حواس پرستی(نداشتن تمرکز)؛از کجا نشأت میگیرد؟

عواملی که در  تمرکز حواس انسان اختلال ایجاد می کنند به دو دسته تقسیم می شوند:

۱-عوامل داخلی:

ریشه پیدایش آنها تغییرات  مادی و غیر مادی است که برای سلامت جسم و روح مضر است:تغییرات مادی:در پزشکی طب سنتی به عنوان تغییرات بیولوژیکی یاد می شود.بدن انسان دارای چهار خلط سودا(سردی و خشکی)، بلغم(سردی و تری) ،صفرا(گرمی و خشکی)، و دم(گرمی و تری) است.زیاد شدن خلط سودا و صفرا در بدن موجب استرس میشود،ولی در افرادی که مزاج سودایی دارند استرس ،اضطراب و در نهایت افسردگی زیاد تر است، که منجر به کاهش سطح تمرکز در بدن می شود؛برای مثال ،کم خوابیدن و تغذیه مواد با طبع سرد به مرور زمان در تمرکز افراد تاثیر گذار است.

تغییرات غیر مادی:استرس،اضطراب و افسردگی ناشی از آسیب ها خانوادگی و اجتماعی و… از عوامل کمبود تمرکز به حساب می آیند که عوامل بیولوژیکی(سردی و گرمی) را نیز  پدید به همراه دارند.

 

 

۲-عوامل خارجی:تغییراتی که در محیط افراد مشاهده می شود مثل صدای تلفن، صدای تلویزیون، صدای پرندگان و…نکته: نداشتن تمرکز یا همان حواس پرتی بیشتر ریشه درونی دارد؛ شما نمیتوانید با قرار گرفتن در یک محیط شلوغ خودتان را فردی حواس پرت تلقی کنید، واین ممکن هست برای هرشخصی اتفاق بیفتدد . 

 

برای داشتن قوه تمرکز بالا چه راه هایی وجود دارد؟

برای داشتن قوه تمرکز بالا اول باید بدانیم این کار به تدریج انجام می شود؛ مثالی برای شما زدم که یک بدنساز ، به تدریج و با تمرین مداوم می تواند به اندام مناسب خود برسد . با توجه به موضوعی که گفته شد یکسری از روش ها برای داشتن تمرکز بالا را باهم بررسی میکنیم:

۱-چه موضوعات و فعالیت هایی در عدم تمرکز شما تاثیر گذار است ؛ ممکن است شما در زمان مطالعه کتاب برای موضوعی در که در گذشته راجب آن مشکلی داشتید راه حلی پیدا کنید،اینجا تمرکز شما از خواندن کتاب بیرون می آید. می توانید راه حل را در کاغذی یادداشت کنید و به خودتان قول دهید تا به محض تمام شدن مطالعه کتاب به آن بپردازید. این نکته را به یاد داشته باشید ،هیچ وقت با ذهن خود خشونت بار رفتار نکنید، سعی کنید با نرمی و آرامی ذهن خود را قانع کنید . شاید بار اول نتیجه نگیرید ولی این فرایند زمان بر است؛ ذهنی که مدام شما را با افکار زیاد تحت فشار میگذارد به راحتی تحت کنترل شما قرار نمی گیرد.

۲- برای کنترل کردن ذهن خود باید اراده قوی داشته باشید.

 

 

۳-مراقبه (مدیتیشن)کنید :مدیتیشن تاثیر بسزایی در داشتن تمرکز دارد.لازم نیست کل روز را به  در یک مکان به انجام مراقبه بپردازید ، تحقیقات نشان داده انجام این کار به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیق در روز تاثیر بسزایی در خالی شدن ذهن از افکار بیهوده دارد. اگر شما میخواهید برای انجام آن بیشتر وقت بگذارید میتوانید در هر حال مراقبه داشته باشید فقط کافی است سعی کنید در هرکاری یا فعالیتی سعی کنید سرعت انجام کار را کم کنید و تمام حس های بدنی و تجربی خود را در انجام آن بگذارید.

شما می توانید فایل pdf این مقاله را از اینجا دانلود کنید.

دانلود pdf

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *