اعتماد به نفس

اعتماد به نفس ، آسانسوری برای ایجاد رابطه موثر

اعتماد به نفس چیست؟

در فضاهای مختلف تعاریف بسیاری از اعتماد به نفس بیان شده است و از هر فردی بپرسید اعتماد به نفس چیه، در پاسخ به شما میگوید همان حس دوست داشتن خود و یه چیزی شبیه به غرور سالمه! اما تعریفی که من قصد ارائه آن را دارم، بسیار متفاوت است با چیزی که در ذهن مردم جای گرفته است.اگر بخواهم اعتماد به نفس را در دو کلمه تعریف کنم می گویم : حس خودکارآمدیاعتماد به نفس یعنی این که من چه توانایی هایی دارم و چه تصوری از خودم دارم در مورد انجام این کار! چیزی که در مورد اعتماد به نفس باید به آن دقت کنیم این است که اعتماد به نفس در کارهای مختلف متفاوت است. یعنی این که امکان دارد من در سخنرانی اعتماد به نفس داشته باشم اما در فوتبال بازی کردن اعتماد بنفس خوبی نداشته باشم.پس اگر بخواهیم تعریف اعتماد بنفس را دوباره بیان کنیم خواهیم گفت:توانایی من در مورد انجام یک کار + تصور من از خودم در انجام آن کار

تفاوت عزت نفس با اعتماد به نفس

همانطور که بالا گفتم افراد اعتماد به نفس را باعزت نفس اشتباه میگیرند در صورتی که اینطور نیست. برای این که بتوانیم تفاوت این دو را درک کنیم، باید تعریف هر دو را در کنار یکدیگر بگذاریم و متوجه تفاوت این دو مساله شویم.عزت نفس یعنی:من ارزشمند و توانمند هستم و همه موجودات و انسان‌ها نیز ارزشمند هستند و همه ما حق تلاش برای زندگی بهتر را داریم.اعتماد به نفس یعنی:توانایی من در مورد انجام یک کار بعلاوۀ تصور من از خودم در انجام آن کاربا توجه به تعریف این دو تعبیر، میتوانیم متوجه شباهت ها و تفاوت ها شویم.اعتماد به نفس در کارها و موقعیت های مختلف، کم و زیاد دارد. برای این که واضح شود، مثالی که زدم رو تکرار میکنم. امکان دارد من در سخنرانی اعتماد به نفس داشته باشم اما در فوتبال بازی کردن اعتماد به نفس خوبی نداشته باشم. اما عزت نفس مثل خون، در رگ زندگی ما جاری است و نمیتوان گفت که در حیطه ای عزت نفس دارم و در حیطه دیگر عزت نفس ندارم! 

اعتماد به نفس با غرور میانه ای دارد؟

در یکی از کارگاه ها در حال آموزش اعتماد به نفس بودم، یک نفر که ظاهری شبیه به افراد مذهبی داشت، بلند شد و گفت:حاج آقا از شما بعیده! بجای این که بگید به خدا اعتماد کنید، میگید که به نفستون اعتماد داشته باشید!این حرفتون که با غرور فرقی نداره! غرور و خود بزرگ بینی یکی از صفات شیطانیه!!دیدم چه جالب تا الآن به این نکته دقت نکرده بودم! مفهوم اعتماد بنفس در ظاهر عبارتی است نزدیک به غرور!زمانی اعتماد به نفس را میتوان غرور نامید که معنای اعتماد به نفس را ندانیم! اما همانطور که گفتیم، این مفهوم یعنی تصور و مهارتی که من از خودم در انجام کاری سراغ دارم!و این هیچ ربطی به غرور و خود بزرگ بینی ندارد! فرد مغرور، خودش را از دیگران بالاتر و به عبارتی، تافته جدا بافته میداند در صورتی که منظور ما  این نیست!و نکته مهم اینجاست که فرد مغرور عزت نفس بسیار پایینی دارد! و با توجه به موضوع بحث ما، فردی که از عزت نفس پایینی برخوردار باشد، نمیتواند اعتماد به نفس مناسبی برای برقراری ارتباط با دیگران داشته باشد. 

اعتماد به نفس کاذب!

عباراتی مانند اعتماد به سقف به گوش شما هم رسیده؟؟تفاوت بزرگی که بین بحث ما و عزت نفس وجود دارد، این است که عزت نفس مانند سلامتی است و هر چه بیشتر باشد بهتر است! اما اعتماد به نفس این گونه نیست و از یه جا به بعد تبدیل میشود به اعتماد به نفس کاذب!میپرسید چرا؟همانطور که گفتیم اعتماد به نفس مانند پرنده ای است که دو بال دارد: ۱٫ تصور ذهنی ۲٫ مهارتمهارت انجام هر کاری، محدود است! یعنی این که تا حدی میتواند یک مهارت مانند رانندگی را یاد گرفت و انجام آن هم قوانین محدود کننده خاص خود را دارد! اما تصور ذهنی ما محدود نیستند! تا جایی که مهارت ما در انجام کاری با تصوری که از خودمون داریم برابر بود، اعتماد به نفس استانداردی داریم. اما اگر کفه ترازو بیشتر تصور ذهنی ما رو بیشتر نشان داد، این جا دیگر خطرناک است! چرا که دچار اعتماد به نفس کاذب شده ایم! یعنی قسمت تصور ذهنی ما با مهارتمون یکسان نیست!

چگونه اعتماد به نفس بالایی داشته باشیم؟

در این نوشته، قصد دارم دو دسته راه حل ارائه دهم. یک دسته راه که اثر مستقیم بر افزایش اعتماد به نفس دارد و دسته دوم که اثری غیر مستقیم بر افزایش اعتماد به نفس دارد.

دسته اول: راه حل های مستقیم

با توجه به تعریف بسیار روشنی که ارائه دادیم در مورد اعتماد به نفس، در قسمت راه حل های مستقیم، میخواهم اشاره کنم به دو تمرین:

۱٫ یادگیری و تقویت مهارت مربوط!

مثلا شما میخواهید اعتماد به نفستان در رانندگی زیاد شود! اولین کاری که باید انجام دهید، این است که یاد بگیرید! باید مهارتتان را در رانندگی بالا ببرید! اگر بلد نیستید باید کلاس بروید و یاد بگیرید! اگر بلد هستید، باید بیشتر یاد بگیرید و اطلاعات خودتون رو از اون مساله بالاتر ببرید.

۲٫ تصویر سازی کنید!

با تمرین بعد، قسمت مهارتی  درست میشه! و اما در این قسمت میشه روی تصویر ذهنیمون در  انجام کار و به دست آوردن اعتماد به نفس کار میکنیم.مواد لازم برای این تمرین، یک جای نسبتا ساکت و خلوت و چند دقیقه زمان آزاد است.اول چشماتون رو ببندیدکافیه خودتون رو در فضایی که کار مورد نظرتون رو در آن جا انجام میدهید فرض کنید ( مثلا اگر قصد دارید تصویر ذهنی رانندگی را ارتقا بدهید، کافیه خودتون رو پشت فرمون ماشین فرض کنید) سپس خودتون رو کم کم مشغول به انجام کار ببینید!باید همه چیز رو دقیق دقیق حس کنید! رنگ ها، اندازه ها، بو ها، سردی و گرمی هوا، تمام حرکاتی که امکان داره اتفاق بیافته!همینطور که چشمانتان بسته است، تصور کنید که اون کار رو به صورت کاملا موفق پشت سر گذاشته اید! همین!!! 

دسته دوم: راه حل های غیرمستقیم

راه حل هایی که در این قسمت به شما ارائه میکنیم، شاید در ظاهر نامربوط باشد، اما استمرار در انجام این تمرین ها باعث میشه شما نتیجه دلخواه خودتون رو بگیرید! یعنی اعتماد به نفستان افزایش پیدا کند.

۱٫ حواستون به تنفستون باشه

تنفس یک انسان با اعتماد به نفس بالا باید منظم باشه! این که همینطور دم و بازدم بدون حساب و کتابی داشته باشیم، هیچ کمکی به اعتماد به نفس ما نمیکنه!اگر از من بپرسید، روش ۴ – ۲ – ۴ رو پیشنهاد میکنم. یعنی چی؟یعنی دم باید ۴ ثانیه طول بکشد،۲ ثانیه صبر کنیم،۴ ثانیه رو صرف بازدم کنیم.همین! به همین راحتی!البته اولاش شاید خنده دار باشه، اما اگر آگاهانه، روزی یک دقیقه تمرین کنید، میبینید که راحت میتوانید روزانه بیشتر و بیشتر این طور نفس بکشید.یک نکته مهم دیگه که در مورد تنفس وجود دارد این است که نفس هایتان باید دیافراگمی باشد!یعنی زمان تنفس، شکم شما باید پر و خالی شود، نه سینه!همین الآن امتحان کنیددست راست بر سینه بگذارید و دست چپ روی شکم.نفس بکشید.کدام دست تکان خورد؟اگر دست چپتان تکان خورد که خیلی عالیه!اگر دست راست تکان خورد، پیشنهاد میکنم روزانه ۵ دقیقه در حالت طاق باز بخوابید و تنفس را آگاهانه به شکم خود هدایت کنید.

۲٫ در ۳ مهارت بهترین خودتان شوید

این تکنیک رو خودم امتحان کردم و نتیجه فوق العاده ای گرفتم!۳ حیطه در زندگی تون انتخاب کنید. ( اصلا بزرگ یا کوچک بودن آن اصلا مهم نیست! من از تایپ ده انگشتی شروع کردم.)هر روز یک اقدام برای بهتر شدن خودتون در این حیطه ها داشته باشید. و سعی کنید تا بهترین خانواده، شهر و کشور شدن پیش برید.تاثیر فوق العاده ای بر اعتماد به نفس شما در مهارت های دیگر خواهد داشت.کافیه امتحان کنید…

۳٫ روش استاندارد راه رفتن را یاد بگیرید!

یک روز که برای جلسه مشاوره پوشش رفته بودم پیش یک طراح لباس عالی ( خانم افشار ) این نکته را از ایشون شنیدم.یک انسان با اعتماد به نفس، اصلا پایش را بر زمین نمیکشد و هنگام راه رفتن، زانویش را نمیشکند!این دو نکته بسیار عالی و خوب است برای داشتن اعتماد به نفس در حیطه های مختلف. مطالب این صفحه بسیار کافی و عالی است برای دانستن در مورد اعتماد به نفس. و اگر قصد توانا شدن دارید، پیشنهاد میکنم حتما تمرین ها را پیاده سازی کنید. اگر نیاز به دانستن مطالب تکمیلی دارید، از سایت ویکی پدیا استفاده کنید.

One thought on “اعتماد به نفس ، آسانسوری برای ایجاد رابطه موثر

  1. اکرمی میگوید:

    سلام
    استاد دوره اعتماد به نفس تون مفید بود من که راضی بودم و ازتون بابت فایل های صوتی که زحمت میکشیدید تشکر میکنم

  2. اشتراک ها: 8 راهکار برای رهایی از عذاب وجدان | همراه با ویدیو - مهدی منازاده

  3. اشتراک ها: شروع گفتگو فقط با این 20 جمله ! | به راحتی خوش صحبت شوید! | مهدی منازاده

  4. اشتراک ها: مقایسه خود با دیگران خطایی که باعث فروپاشی درونی شما می‌شود - مهدی منازاده

  5. اشتراک ها: اراده ذاتی است یا آموختنی ؟ پاسخ جالب والتر میشل به این سوال - مهدی منازاده

  6. اشتراک ها: مسیر عصبی و نقش آن در فرآیند عادت‌سازی و بهبود عادت‌ها و رفتارهایمان

  7. اشتراک ها: زمان تشکیل عادت|- ترک عادت چند روز طول میکشد ؟ مهدی منازاده

  8. اشتراک ها: مقایسه خود با دیگران خطایی که باعث فروپاشی درونی شما میشود - مهدی منازاده

  9. اشتراک ها: خوشبختی خریدنی است یا ساختنی؟ بزرگترین تحقیق جهان در مورد خوشبختی

  10. اشتراک ها: خوش‌بین = مثبت‌اندیش - مهدی منازاده

  11. اشتراک ها: عزت نفس راهی برای داشتن ارتباط بهتر | چگونه عزت نفس بالاتری داشته باشیم؟

  12. اشتراک ها: چگونه اعتماد به نفس داشته باشیم ؟ - مهدی منازاده

  13. اشتراک ها: 20 علامت کمبود اعتماد به نفس چیست ؟ - مهدی منازاده

  14. اشتراک ها: 8 راهکار برای رهایی از عذاب وجدان | همراه با ویدیو - مهدی منازاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *